• 3/10/2023

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Kliniklerine 28.02.2023 tarihinde dışkılama yapamadığı şikâyeti ile 2 günlük bir buzağı getirildi. Buzağının klinik ve ultrasografik muayenesi uzman bir ekip tarafından yapılarak; bağırsak segmentlerinden bazılarının gelişmediği, dolayısıyla diğer hayvanlar gibi normal yollardan dışkı yapamayacağı ve vakanın bir anomali olduğu tespit edildi. Buzağının sorunu, sorunun çözümüne yönelik uygulanacak tedavi hakkında hasta sahibi bilgilendirildi. Buna karşın hasta sahibi yapılacak tedavi girişimini kabul etmeyerek buzağıyı kendi haline bıraktı; haber vermeden ve buzağıyı da almadan hastanemizden ayrıldı. Sahipli/sahipsiz bütün hayvanlara aynı derecede hassasiyet gösteren hastanemiz, müdahale edilmediğinde ölmesi kaçınılmaz olan buzağıyı sahiplendi. Buzağımız Cerrahi Anabilim Dalı’nda uzman bir ekibe teslim edildi ve tedavisine başlandı. Hayvan Hastanesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Fahrettin ALKAN ve Arş. Gör. Gülsüm BORAN ÇAYIRLI tarafından hemen acil operasyona alındı. Buzağının kalın bağırsağı kapalı doğduğu ve gelişmediği için hastanın karın boşluğu açıldı, kapalı olan kalın bağırsak segmenti tekniğine uygun olarak sağ karın duvarına tespit edildi ve böylece kolostomi operasyonu ile yapay anüs oluşturuldu. Aslında bu tür vakalar operasyon sırasında ve sonrasında ölüm oranının çok yüksek olan bir anomalilerdir. Ancak hastamız başarılı bir operasyonla ve titizlikle uygulanan operasyon sonrası yoğun bakım tedavisiyle hayata tutundu. Hala yoğun bakım tedavisi devam eden hastamızın genel durumu günden güne daha iyiye gitmektedir.